Tisdagen 21 maj är en klar dag i utkanterna av Thailands näst största stad Chiang Mai. Bergen som omringar staden går att se tydligt med blotta ögat även om topparna är täckta av moln. Genom den lugna förorten ringlar små asfaltsvägar med street food, smoothies och livsmedelsbutiker. Hundar och kossor korsar vägen i sitt eget tempo medan bilar och motorcyklar får vänta på sin tur. Det är dessa små krokiga vägar som Somratsamee Chaisuya har joggat genom, två gånger om dagen sex gånger i veckan, de senaste fyra åren. Hon är lugn och samlad. Hon skulle kunna uppfattas som något tillbakadragen, men hon tar snabbt täten på eftermiddagens joggingtur. Med enkla och subtila handrörelser manar hon oss andra att hålla till höger för att undvika mötande trafik.
Utblick över landskapet under joggingturen. Bild: Mattias Leppänen.
Somratsamee, även kallad Som, är en 21 år gammal Muay Thai boxare från bergen i provinsen Chiang Mai. Vad som gör Somratsamee speciell är att hon, den 23 december 2022 som 20-åring, blev den första kvinnan någonsin att vinna en titel i Rajadamnern Stadium, Thailands första och mest anrika thaiboxningsarena.
Somratsamee stannade dock inte där då hon på dagen ett år efter sin historiska titel i flyweight divisionen vann sin andra mästerskapstitel, denna gång i den högre viktklassen bantamweight. I mars 2024 försvarade hon sitt bantamweightbälte för första gången och kröntes även då som vinnare. Ikväll (läs lördag 1/6) är det dags för Somratsamee att försvara sitt bälte för andra gången. En fantastisk prestation från en ung figther, men inte något oväntat. Iallafall inte om man frågar Kru (tränare) Manop, ägaren och huvudtränaren på Manop Gym där Somratsamee har tränat de senaste fyra åren.
– Första gången jag såg Som träna var på min väns gym. När jag såg henne träna tänkte jag att jag kan hjälpa henne att bli en mästare. Hon hade inte den bästa träningen, inte den bästa tekniken, men jag såg att hon hade ett stort hjärta. Jag kände mig säker på att jag skulle kunna göra henne till en mästare. Efter tre veckor hade hon lärt sig allt hon tidigare saknat.
Somratsamee under pad work. Bild: Mattias Leppänen
Vi sitter precis bakom ringen, utanför Kru Manops hus. Han sitter på räcket bredvid den bruna ytterdörren, som oftast står på vid gavel, i bar överkropp och jeansshorts. Värmen är påtaglig. Kru Manop har genom åren byggt sig ett gediget CV som en av de bästa tränarna inom Muay Thai världen. Hans utan tvekan mest kända adept är Saenchai, som av många anses vara den bäste Muay Thai boxaren genom tiderna. 2018 öppnade Kru Manop sitt eget gym i de nordliga utkanterna av staden Chiang Mai. Hans träning är metodisk och fokuserar främst på thaiboxningens tekniska aspekter. För Kru Manop är det viktigt att förstå att teknik inte betyder någonting om man inte har hjärta. Just den kombinationen är anledningen till att han tidigt insåg att Somratsamee skulle bli mästare.
– Om du har teknik men inte hjärtat för att slåss, då kan du inte bli mästare. Som har både teknik och hjärta, och det var därför jag var säker på att hon skulle bli mästare snabbt. Idag kan hon allt, hon är Muay Femur (en teknisk fighter), hon är Muay Khao (använder knän som främsta vapen). Hon kan alla stilar.
Efter många år på Yokkao Gym i Bangkok bytte Kru Manop tillvaro i och med sin flytt till Chiang Mai. Bild: Mattias Leppänen
Manop Gym ligger längst in på en liten gata någon minut från motorvägen som leder in till centrala Chiang Mai. Gymmet är relativt litet till ytan men på de svarta och gula mattorna i rutigt mönster finns det nio stycken boxningssäckar och en boxningsring. Runt ringen ligger boxningshandskar och benskydd i olika färger. Från de gula ställningarna som håller upp säckarna hänger hand wraps på tork. Efter en joggingtur på ca 8km följt av hopprep samt minst 5 ronder pad work (mitsar med tränaren) är Somratsamee färdig med morgonens lättare träningspass. Vi slår oss ner på de rutiga mattorna i gult och svart, mellan boxningssäckarna. I bakgrunden spelas Isan-musik från högtalaren på väggen, och på andra sidan ringen samlas alla olika nationaliteter på plats för att avsluta morgonen med stretch och skratt.
Manop Gym I utkanterna av Chiang Mai öppnades 2018. Bild: Mattias Leppänen.
Somratsamees lätta leende och milda skratt sprider en känsla av lugn, trots att hon senare i veckan ska försvara sitt bälte för andra gången. Att Somratsamee är en vinnare och en mästare bör, som tidigare nämnt, inte komma som någon chock, i alla fall enligt Kru Manop. För Somratsamee själv var det dock inte lika självklart att hon skulle nå dessa höjder vid en så pass ung ålder.
– Nej, jag såg inte det. Jag har aldrig riktigt känt mig som en mästare. Från början har jag bara varit fokuserad på att utvecklas och bli en bättre boxare. Ibland glömmer jag att jag är en mästare, säger Somratsamee följt av ett skratt.
Att hon ens blev mästare för första gången i december 2022 kom som en chock för henne själv då hon inte hade känt sig på toppen innan titelmatchen.
– Jag hade en dålig känsla i kroppen så jag vågade inte riktigt tro att jag skulle lyckas. Min inställning var alltid att jag bara ska fortsätta kämpa och bli bättre, oavsett.
Även om Somratsamee själv inte ser och känner sig själv som en mästare så har hennes prestationer inte gått omärkta förbi.
– Folk brukar komma fram till mig och prata, och jag blir mer igenkänd nu så det är klart att jag vet att jag är mästare. Men som person är jag ganska introvert, så jag föredrar att stanna hemma och vara med familjen, och att träna. Jag är samma person som jag var innan jag blev mästare.
När jag pratar med Somratsamee är det omöjligt att inte märka hur mycket familjen betyder för henne. Hon bor i en egen lägenhet inte alltför långt ifrån Manop Gym, medan hennes mamma och lillasyster bor kvar i hennes hemby. Hon åker hem och hälsar på så ofta hon kan, till den by där hon en gång i tiden började träna Muay Thai som 12-åring med stöd från sin pappa, som tyvärr dog något år senare.
– Min pappa var okej med det, men min mamma ville inte att jag skulle träna Muay Thai och slåss. Anledningen till att jag gick min första match var för att jag ville köpa en mobiltelefon, säger Somratsamee och skrattar.
– Jag ville inte fråga någon annan om pengar utan jag ville tjäna mina egna pengar. Därför gick jag till matchen utan att berätta för min mamma. Men jag vann, fick pengarna, och kunde köpa telefonen, säger Somratsamee.
Somratsamee hållandes i ett foto på sin pappa, med sin mamma på sin högra sida och sin syster på sin vänstra, klädda i traditionella Pakayo kläder. Med sina RWS bälten. Bild: Somratsamee Chaisuya.
Somratsamee tillhör folkgruppen Pakayo, en etnisk folkgrupp som härstammar från den större etniska folkgruppen Karen. Karen folket bor idag främst i södra och östra Myanmar, samt vissa delar av Thailand som gränsar med Myanmar. Tidigare ansågs Karen vara den etniska tillhörigheten medan folkgrupper som Pakayo ansågs vara undergrupper i samma etnicitet. Idag, enligt organisationen Karen Women’s Organisation, bör dessa tidigare undergrupper ses som egna etniska folkgrupper, däribland Pakayo. Somratsamee bär sin etnicitet med stolthet och lyser upp när hon pratar om sin bakgrund.
Muay Thai är inte ovanligt i hennes hemby enligt Somratsamee, men det är främst män som har uttövat sporten innan henne.
– Muay Thai är vanligt, men bland männen. Jag vet faktiskt inte om det har varit någon kvinna som har tränat Muay Thai före mig i min by. Men efter att jag vann min första titel är det fler tjejer och kvinnor som har börjat träna Muay Thai. Det är många som har sagt till mig att de vill bli som mig.
Mörkret har lagt sig över Chiang Mai när jag och Kru Krish samtalar. Han är en av Kru Manops tränaradepter. Han har varit tränare på Manop Gym ungefär lika länge som Somratsamee har tränat på gymmet.
– Jag har tävlat i Muay Thai, men bara lokalt. Aldrig i Bangkok. Men jag har lärt mig allt om att vara tränare av Kru Manop.
Kru Krish är en stor man med tatueringar på armar, rygg och bröst. I sina gråa shorts och bara överkropp övervakar han träningen och ger instruktioner. Vi står intill ringen där brassar, tyskar, kanadensare, amerikaner, och thailändare tränar clinch. Clinch innebär att greppa tag i motståndarens nacke och därifrån leverera knän och armbågar, eller försöka fälla motståndaren. Clinch är ett viktigt moment i Muay Thai. Är en fighter dominant i clinch är det svårt för domarna att ge segern till motståndaren. Clinch och sylvassa knän är något som Kru Krish anser att Samratsamee har i sitt arsenal.
– Som är mycket stark i clinch, framförallt när hon möter en annan thailändare, som då oftast är mindre än henne. Hon är stor och stark, väldigt svår att hantera i clinch.
Kru Krish har varit en del av Manop Gym I ungefär lika lång tid som Somratsamee. Bild: Mattias Leppänen.
Likt Kru Manop har Kru Krish åsikten att Somratsamee är en speciell fighter.
– Hon är en smart. Hon har så många olika vapen och hon vet när hon ska använda dem. Som har en mycket hög fight-IQ.
Hennes tränare hyllar henne, och det med rätta med tanke på hennes prestationer och utmärkelser. Samtidigt är känslan att Somratsamee själv har svårt att smälta exakt vad det är hon har uppnått vid en så pass ung ålder. Hon inser att hon är en mästare, men hon har svårt att se sig själv som det. Trots att hon är jordnära och ödmjuk har hon fått förlika sig med tanken att hon är en förebild, framförallt för unga tjejer och kvinnor.
– Jag tror att jag kan inspirera andra som kommer från liknande bakgrunder som mig till att börja träna Muay Thai. Många bor väldigt långt från städerna där de flesta gymmen finns, men jag tror att jag har visat att det går att lyckas även om man är från en by långt bort från gymmen.
Somratsamee vässar knäna inför sitt andra titelförsvar. Bild: Mattias Leppänen
I kampsportens värld brukar det pratas om att en mästare inte är en mästare förens denna har försvarit sitt bälte. Det har Somratsamee redan gjort. Ikväll ska hon försvara det igen med Kru Manop i sin ringhörna.
– Kru Manop har hjälpt mig mycket. Jag tränade Muay Thai innan jag träffade Kru Manop, men när jag började träna hos honom var det som att jag fick lära mig allt nytt igen. Nya grunder, nya teniker, nya färdigheter.
Med en fokuserad blick förklarar hon sina tankar kring den kommande fighten.
– Jag är inte speciellt nervös inför matchen. Jag har mött henne förut och vunnit, och den här gången har jag tränat ännu hårdare. Fysiskt känner jag mig bra, psykiskt känner jag mig bra.
Hur skulle då Somratsamee beskriva sig själv som fighter? När hon får frågan skrattar hon.
– Idag skulle jag säga att jag är Muay Khao. Förut var jag inte det, men av någon anledning börjde jag använda mycket knän så nu tror jag att jag är Muay Khao. Kanske en blandning mellan Muay Femur och Muay Khao.
Senare i år fyller Somratsamee 21. Att vid en så ung ålder ha uppnått så mycket är något speciellt, det är hon medveten om, även om det känns konstigt för henne. Hennes motivation har dock aldrig varit att bli känd, historisk, eller för den delen vinna varje match hon går.
– Min familj är min motivation. Jag måste ta hand om min mamma och min syster, det är för dem jag fortsätter att kämpa. Efter min karriär vill jag bli lärare hemma i bergen, och även öppna ett gym i min by. Jag vill ge tillbaka till mitt samhälle.
Somratsamee till höger i bild med sin familj. Bild: Mattias Leppänen.
Ikväll (läs lördag) kommer Somratsamee inte enbart kliva in i ringen som en mästare, utan som den första kvinnliga Rajadamnern Stadium mästaren någonsin. Oavsett om hon lyckas försvara sitt bantamweightbälte ikväll är det en titel ingen kan ta ifrån henne. Somratsamee Chaisuya, eller Somratsamee Manop Gym som är hennes fightername, är och kommer alltid att vara förevigad i Muay Thai historien.
Mycket spännande läsning! Hur stort är mauy thai bland lokalbefolkningen? Är det många som går och kollar?
Tack så mycket! Muay Thai är främst stort bland arbetarklassen och lägre medelklassen som jag förstår det, om man vill dela upp det på så sätt. Många ser Muay Thai som brutalt och omodernt och till viss del riggat pga betting. Det verkar vara en komplicerad dynamik, har inte helt fått grepp om det än. När det kommer till åskådare så kollar de flesta ur lokalbefolkningen på YouTube eller TV då det tyvärr är för dyrt att gå till de större arenorna i Bangkok.
Så grymt skrivet och riktigt intressant! Kommer bli kul att fortsätta följa din resa framöver. Träna hårt så du kan komma hem och krossa oss i sparringen🙏🏼
Tack så mycket Coach! Det ska jag.
Så härligt reportage och fint skrivet Mattias! Ska till just Chang Mai inom några månader, då måste jag gå på Muay Thai match!
Tack så mycket Julia! Det tycker jag definitivt att du ska göra.